collage_object

pyttebo

På Pyttebo finns det HT-22 5 barn 1.5-2.5 år. Vi huserar detta läsåret på bottenvåningen i en av de gamla lärarbostäderna tillsammans med Lillebo. Huset är ett gammalt renoverat hus från början av 1900-talet. Snart ska vi flytta in i vårt nya småbarnshus Ängabo lite ovanför Backebo. På Pyttebo arbetar Eva Horn, waldorfförskolärarstudent och Evelise samt Elinor, förskolärare som arbetar på Evas och Evelises lediga dagar och som vikarie.
Här i huset finns också Cia Håkansson, waldorfförskolelärare och rektor.

De yngsta barnen på vår lekskola går i en småbarnsgrupp. En småbarnsgrupp hos oss består av 4-6 barn (beroende på ålder) med en egen pedagog, en tydlig anknytningsperson. De yngsta barnen är inga gruppbarn utan små söta egoister! De har ett gränslöst behov av omvårdnad och lyhördhet. De grundläggande behoven kan med kärlek och tid tillgodoses i en liten grupp. Samma pedagog tar hand om barnet tills det blir dags att börja i storbarnsgruppen.

Vi jobbar mycket med närvaro och vi rör oss utanför barnens lekar och pysslar med olika vardagliga bestyr under dagen. Varje dag ser likadan ut hos oss. Barnen kommer in och får landa hos fröken och i leken. En liten städsång påminner oss om att det är dags att ställa i ordning efter leken. Alla hjälps åt så gott de kan.

Efter det har vi en liten samling med sång, lek och rörelse. Våra samlingar är utformade efter årstidernas växlingar och samma samling återkommer i flera veckor för att barnen skall ha tid att lära sig sånger och ramsor samt för att skapa trygghet i det igenkännande.

Samlingen följs av en te- och fruktstund, ibland inne och ibland ute.
Vi har som mål att varje dag gå en promenad i omgivningarna före den fria leken på småbarnsgården. Vi kanske går till den spännande "drakstammen" bakom församlingshemmet. Ibland går vi förbi hönshuset och halvvägs upp till kullarna där vi har våra hoppstenar. Vi tar med oss korgar och plockar vackra och spännande saker som vi hittar på vägen. Blommor, svampar, kottar, kastanjer, bär mm. Hardeberga är fullt av skatter!
Förväntansfulla och hungriga travar vi in efter utevistelsen för att sätta oss till bords, sjunga vår matvers och njuta av maten.

Efter maten är det dags för den välgörande vilan. Barnen kryper ned på sina fällar, vi tänder vårt ljus och sjunger vaggvisor. På Pyttebo värdesätter vi vilan högt för våra allra minsta och värnar om denna sköna stund för barnens bästa, in och utandning är något vi jobbar med varje dag. När barnen vilar vill vi inte behöva avbryta för besök, hämtning eller lämning.
Barnen får vakna i lugn och ro och eftermiddagen bjuder på mellanmål, lek och eventuellt ännu en utevistelse beroende på när barnen går hem. Efter mellanmålet väljer många mammor och pappor att hämta sina barn.
Vi önskar, för barnens bästa, att de inte har för långa dagar på lekskolan.